Akademia Automatyki
Biopaliwa – dlaczego trzeba mierzyć stężenie?

Biopaliwa – dlaczego trzeba mierzyć stężenie?

Bioetanol, czyli alkohol etylowy wytwarzany z biomasy, wykorzystywany jest jako paliwo (lub jego dodatek). Może pochodzić zarówno z pełnowartościowych produktów roślinnych (zboże, buraki cukrowe, ziemniaki), jak i odpadków. Zaliczany jest do biopaliw, a co za tym idzie – do odnawialnych źródeł energii (OZE). Bioetanol o wyższym stężeniu można uzyskać z kukurydzy, stosując procesy tzw. „mielenia na sucho”.

Kiedy mierzymy stężenie:

– przygotowywanie zacieru (instalacje mielenia na sucho),
– proces fermentacji skrobi kukurydzianej,
– dalsze oddzielanie i destylacja.

Dlaczego mierzymy?

Pomiar całkowitej ilości rozpuszczonych ciał stałych (TDS) lub Brix podczas przygotowywania zacieru, służy standaryzacji i optymalizacji produkcji (obniżenie kosztów energii, skrócenie czasu fermentacji, minimalizacja odpadów).

Czym mierzyć?

Ze względu na obecność pewnej ilości zawieszonych substancji stałych zawróconych z etapu fermentacji, tylko selektywny pomiar rozpuszczonych substancji stałych podczas przygotowywania zacieru może pomóc w uzyskaniu stałego stężenia i ustandaryzować proces fermentacji. Z tego wynika przewaga refraktometrów VAISALA K-Patents (niewrażliwych na wtrącenia stałe) nad innymi miernikami gęstości (np. Coriolisa).

Więcej o refraktometrach:

Refraktometryczne pomiary stężenia